Vývoz ruského plynu do Evropy v září o čtvrtinu vzrostl

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 1. října (ČTK) - Vývoz ruského zemního plynu do Evropy se v září meziročně zvýšil o 25 procent na 13,5 miliardy krychlových metrů. Hlavním důvodem byl pokles dodávek z Norska a některých dalších zdrojů. Vyplývá to z údajů exportní divize ruského plynárenského gigantu Gazprom. Data podle agentury Reuters zahrnují Evropskou unii a Turecko. Za první tři čtvrtletí letošního roku tak export plynu vzrostl o 15,5 procenta na 118,35 miliardy krychlových metrů.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost hodlá v celém letošním roce zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů po loňském propadu o osm procent na 139 miliard kubíků.

Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Firma pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných formací.

Šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medveděv začátkem roku prohlásil, že Gazprom hodlá během příštího desetiletí upevnit své dominantní postavení na evropském trhu. Začátkem června uvedl, že firma letos sníží ceny zemního plynu pro evropské zákazníky. Průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by podle něj mohla klesnout o pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7000 až 7200 Kč) za 1000 metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK