Koruna dopoledne stagnovala, čísla o průmyslu a HDP neměla vliv

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnovala vůči euru na kurzu 25,71 Kč/EUR. Nereagovala na čísla z českého průmyslu, ani na zlepšený údaj o loňském vývoji ekonomiky. Vůči dolaru koruna zpevnila o tři haléře na 18,96 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Příznivý vývoj na hlavních trzích korunu k posílení nepřiměl, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Jako omezení by na současných úrovních už měla fungovat měnová politika, respektive hrozba intervencí," doplnil.

Poukázal na to, že index nákupních manažerů vyšel podle očekávání. Podle společnosti Markit Economics se podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku v září mírně zhoršily, index ovšem zůstal nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Český statistický úřad dnes zveřejnil revizi, podle níž se loni česká ekonomika snížila o 0,9 procenta místo dříve uváděného poklesu o 1,2 procenta.

Polský zlotý a maďarský forint dopoledne vůči euru mírně zpevnily. "Tyto měny jsou tradičně citlivější na vývoj ve světě a navíc indexy nákupních manažerů se v Polsku i Maďarsku dál slušně zlepšily," podotkl Vlk.

V posílení vůči dolaru koruna následovala euro. Jeho kurz se dostal na 1,3565 USD/EUR. Na trhu převažuje poptávka po riziku, doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK