Pražská burza roste tažena bankami, Telefónikou a ČEZ

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Pražská burza dnes následuje přední světové trhy a roste. Hlavní index PX v 11:00 posílil o 0,57 procenta na 963,12 bodu, tažen především růstem akcií obou bank, Telefóniky O2 a ČEZ. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Pozitivní vývoj na západoevropských burzách působí podle Pavla Mokoše z Patria Direct paradoxně vzhledem k tomu, že dnešním dnem vstupuje americká vláda do platební neschopnosti. "Investoři tak zřejmě spekulují na rychlé nalezení kompromisu mezi republikány a demokraty," uvedl Mokoš. Itálie zároveň stojí před středečním hlasováním o vyslovení důvěry vládě, připomněl.

Nejvíce v Praze rostou akcie Erste, které přidaly 1,82 procenta na 616 korun. Největší objem obchodů je zatím u akcie Komerční banky, jejíž cenné papíry posílily o 0,35 procenta na 4242 korun.

Daří se i akciím ČEZ, které stouply o 0,61 procenta na 494 korun a korigují tak pondělní propad o více než dvě procenta.

V posilování pokračují akcie Telefóniky, které podle Mokoše dále kromě účasti v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE podporuje probíhající zpětný odkup akcií. Dnes přidaly 0,83 procenta na 304 korun. Patria na titulu potvrdila doporučení "redukovat" s cílovou cenou 260 korun za akcii.

Vzrostly dále také akcie těžařské NWR, a to o 0,35 procenta na 28,90 koruny. Petr Otava, vlastník společnosti Metalimex, která koupila firmu OKK Koksovny, v dnešní Mladé frontě Dnes ujistil, že podnik bude s ohledem na uzavřené smlouvy dále kupovat uhlí od OKD zhruba ve stejném rozsahu jako dosud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK