Ústupky Googlu by mohly ukončit vyšetřování podniku v EU

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. října (ČTK) - Nejnovější ústupky americké internetové společnosti Google by mohly otevřít cestu k ukončení antimonopolního vyšetřování, které proti firmě vedou regulační orgány Evropské unie. Řekl to dnes eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Google ovládá přes 80 procent evropského trhu s internetovým vyhledáváním a Evropská komise firmu už tři roky vyšetřuje kvůli podezření, že svého dominantního postavení zneužívá k potlačování konkurence.

"Případ se dostal do klíčového okamžiku," prohlásil Almunia, jehož cituje agentura Reuters. Dohoda o ukončení vyšetřování by podle něj mohla být ohlášena na jaře.

Evropská komise začala již v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů, včetně americké společnosti Microsoft a řady menších evropských internetových firem.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK