Nezaměstnanost v eurozóně beze změn - po prvním poklesu od 2011

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v eurozóně zůstala v srpnu stabilní a nezměnila se ani pro celou Evropskou unii. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Ze zpřesněných dat ale zároveň vyplývá, že v červenci nezaměstnanost klesla na 12 procent, což byl její první pokles za dva roky. Původně Eurostat uváděl, že nezaměstnanost v červenci zůstala na 12,1 procenta.

V srpnu činila míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem 12 procent, zatímco ve všech 28 státech Evropské unie zůstala na 10,9 procenta. Dnešní údaje tak naznačují, že zotavování evropské ekonomiky začíná mít příznivý vliv na trh práce.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že míra nezaměstnanost v eurozóně bude v srpnu činit 12,1 procenta.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z nejdelší recese od roku 1999. Evropští politici si vytváření nových pracovních míst stanovili jako jednu z prioritu, aby zajistili stabilní tempo růstu.

Nad 25 procenty se míra nezaměstnanosti pohybuje ve Španělsku a v Řecku, které patří v Evropě k zemím nejvíce zasaženým dluhovou krizí. Naopak v největší ekonomice eurozóny Německu míra nezaměstnanosti v srpnu činila 5,2 procenta, a patřila tak k nejnižším z členských států.

Řadě unijních lídrů dělá starosti přetrvávající vysoká míra nezaměstnanosti mezi mladými. V třetí největší ekonomice eurozóny Itálii podle dnešních údajů tamního statistického úřadu počet nezaměstnaných mladých lidí ve věku od 15 do 24 let v srpnu poprvé překročil hranici 40 procent.

V absolutních číslech se počet lidí bez práce v eurozóně v srpnu mírně snížil na 19,178 milionu z 19,183 milionu v červenci.

V České republice míra nezaměstnanosti v srpnu podle tuzemského ministerstva práce také stagnovala a zůstala na červencových 7,5 procenta. Podle dnešních sezonně očištěných dat Eurostatu v tuzemsku v srpnu činila 6,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK