Zájem o změnu dodávek elektřiny a plynu se proti loňsku snížil

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Zájem českých domácností o změnu dodavatele elektřiny a plynu se letos proti předchozím rokům podstatně snížil. Za první tři čtvrtletí přešlo k jinému obchodníkovi s elektřinou 299.614 zákazníků, což je o 15 procent meziročně méně. Dodavatele plynu změnilo od ledna do září 240.919 zákazníků, o devět procent méně než loni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Operátor trhu s elektřinou (OTE).

Zájem o změnu dodavatele elektřiny v předchozích letech rostl. Loni za celý rok přešlo k jinému obchodníkovi přes 470.000 zákazníků, což je rekordní počet. Naprostou většinu z toho tvořily domácnosti.

Letos se ale počet přechodů k jiným dodavatelům elektřiny zpomalil a počet změn za tři čtvrtletí je nejnižší za poslední tři roky. Analytici přisuzují snížený zájem o přechod k jinému obchodníkovi tomu, že se trh s dodávkami energií nasytil. Na menším počtu změn se podepisuje i to, že řada obchodníků podmiňuje výhodnější ceny elektřiny uzavřením smlouvy na několik let.

U plynu se počet změn za tři čtvrtletí vrátil na stejnou úroveň, na jaké byl v roce 2011. Předloňský rok byl rekordní, když dodavatele plynu celkem změnilo téměř 362.000 zákazníků. V roce 2011 se však zájem o přechod k jinému obchodníkovi v posledních měsících roku rychle zvyšoval, zatímco loni stagnoval a ani letos se zatím trend, který by naznačoval zvýšení zájmu o změnu dodávek, neobjevil.

Podle analytiků stojí za snížením zájmu o změnu dodávek plynu především květnová vlna zlevňování. Dominantní společnost na trhu RWE a po ní i většina ostatních oznámily snížení ceny plynu o zhruba deset procent. Tím se jim podařilo udržet si zákazníky, kteří mohli zvažovat přechod ke konkurenci.

Většinu zákazníků, kteří mění dodavatele elektřiny či plynu, tvoří maloodběratelé. Počty provedených změn se každý rok pohybují kolem deseti procent celkového počtu odběrných míst. Podle údajů OTE je v Česku registrováno 5,7 milionu odběrných míst pro elektřinu a 2,87 milionu odběrných míst pro plyn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK