Výrobce léků Merck propustí přes deset procent zaměstnanců

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Merck & Co plánuje zrušit 8500 pracovních míst, což odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. Propouštění je součástí programu snižování nákladů, v jehož rámci chce firma do roku 2015 snížit roční provozní náklady o 2,5 miliardy dolarů (47,3 miliardy Kč). Merck je druhým největším výrobcem léků v USA, první je Pfizer.

Merck se rovněž rozhodl následovat další farmaceutické firmy, které snižují výdaje za výzkum, aby podpořily ziskovost. Firma se proto zaměří na produkty, které mají největší šanci získat povolení k prodeji od regulačních úřadů a dosáhnout výrazných tržeb. Naopak upustí od výzkumu produktů s menší pravděpodobností úspěchu.

Merck má v současnosti po celém světě zhruba 81.000 zaměstnanců. Firma už nedávno oznámila, že zruší 7500 pracovních míst. Včetně nově oznámeného propouštění tak z firmy podle agentury Reuters odejde zhruba pětina zaměstnanců.

Firmě se v posledních dvou letech nepodařilo získat povolení k prodeji u několika výrobků. U dalších pak zaznamenala zpoždění při jejich uvádění na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK