Ceny ropy kvůli omezení provozu americké vlády mírně klesají

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v mírném sestupu a trh se stále obává zejména dopadů omezení provozu americké vlády na poptávku. Reaguje ale také na zmírnění napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Cena severomořské ropy Brent kolem 14:00 SELČ vykazovala pokles o 65 centů a pohybovala se těsně nad 107,70 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI oslabovala podobným tempem na 101,75 USD.

Američtí zákonodárci do pondělní půlnoci nedosáhli dohody na zákoně o státních výdajích, a federální vláda tak zůstala poprvé od poloviny 90. let bez peněz na financování provozu části státních úřadů. Analytici ale větší dopad na ekonomiku od přerušení postradatelných služeb neočekávají a předpokládají, že situace se brzy vyřeší.

"Přerušení provozu americké vlády ovlivnilo všechny trhy, včetně trhu s ropou, jeho celkový vliv je ale malý," řekl agentuře Reuters Simon Wardell z konzultační energetické společnosti IHS. "Ceny pomáhá držet pod tlakem americko-íránská jednání. Pokud se v nich dosáhne pokroku, bude to znamenat další tlak na pokles cen," dodal.

Americký prezident Barack Obama v pátek telefonicky hovořil s íránským protějškem Hasanem Rúháním. Šlo o první přímý rozhovor prezidentů obou zemí od íránské islámské revoluce z roku 1979 a znamení ochoty Teheránu jednat o svém jaderném programu. Představitelé šesti světových mocností se sejdou s íránskými činiteli k jednání o íránském jaderném programu 15.-16. října v Ženevě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 107,72 108,37 New York - Nymex WTI listopad 101,77 102,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK