Americké akcie i přes uzavření vládních úřadů posílily

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes zahájily oživením z pondělního poklesu, třebaže americká vláda poprvé od poloviny 90, let musela omezit svůj provoz. Obavy na trhu nadále panují, Wall Street ale vesměs předpokládá, že problém se brzy vyřeší a žádné větší dopady na ekonomiku mít nebude.

Dow Jonesův index newyorské burzy zahájil vzestupem o 0,1 procenta na 15,140 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,2 procenta na 1682 bodů a trh Nasdaq celkově získal 0,3 procenta. V pondělí srazily obavy z přerušení vládního provozu Dow Jonesův index o 0,8 procenta.

V pondělí se američtí zákonodárci nedokázali dohodnout na návrhu zákona o financování provozu státní správy v novém fiskálním roce. Federální vláda tak zůstala poprvé od roku 1996 bez peněz na provoz "postradatelné" části státních úřadů. Analytici zatím větší dopad na ekonomiku od přerušení části vládních služeb nečekají a předpokládají brzké řešení.

Poslední obdobnou situaci americké akcie zvládly bez problémů. Během přerušení vládních služeb v prosinci 1995 a v lednu 1996 index S&P mírně stoupl. Během týdenního uzavření vládních úřadů v polovině listopadu 1995 dokonce posílil o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK