ISM: Americký průmysl rostl nejrychleji za téměř dva a půl roku

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. října (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu byla v září nejvyšší za téměř dva a půl roku a průmyslové firmy najímaly zaměstnance nejrychleji za 15 měsíců. Uvedl to dnes americký institut ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě anket u firemních nákupních manažerů.

Index průmyslové aktivity ISM vzrostl v září na 56,2 bodu ze srpnové úrovně 55,7 bodu. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od dubna 2011. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters čekali naopak pokles na 55 bodů. Index je teď bezpečně nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od jejího poklesu.

Ukazatel zaměstnanosti vyskočil proti srpnu o 2,1 bodu na 55,4 bodu a vyhoupl se na maximum od června 2012. Index nových zakázek, který předznamenává budoucí vývoj v sektoru, sice klesl o 2,7 bodu, byl ale na vysoké úrovni 60,5 bodu.

Aktivita v americkém průmyslu se na jaře zpomalila a v květnu podle údajů ISM klesla, což odráželo slabší globální poptávku a škrty ve vládních výdajích. V posledních čtyřech měsících ale průmyslová aktivita vykazuje silný růst.

Údaje ISM jsou výrazně optimističtější než dnešní zpráva agentury Markit, která vede podobné průzkumy. ale poněkud odlišnou metodologií. Podle Markit aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v září zpomalila na nejnižší úroveň za tři měsíce a její index klesl na 52,8 bodu ze srpnových 53,1 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK