Pražská burza díky bankám, Telefónice a ČEZ rostla

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Pražská burza dnes po pondělním poklesu rostla. Index PX se zvýšil o 1,02 procenta na 967,38 bodu, na čemž se nejvíce podílely banky a společnosti ČEZ a Telefónica. Vyplývá to z údajů burzy.

BCPP rostla podobně jako ostatní evropské trhy, na které neměla žádný negativní vliv americká platební neschopnost. Podle analytika Patrie Josefa Kohouta se totiž problémy při schvalování zákona o státních výdajích v USA předpokládaly. "Investoři sázejí na to, že se situace co nejdříve vyřeší a víceméně si nepřipouštějí, že by to mohlo dopadnout jinak. Klíčové jednání o navýšení dluhového stropu je pak stále vzdáleno více než dva týdny," poznamenal analytik.

Z bankovních domů větší zisky zaznamenala Erste Group, jejíž akcie podražily o 1,49 procenta na 614 korun. Komerční banka si připsala 1,14 procenta a její cenné papíry se v závěru seance obchodovaly za 4275 korun.

Ratingová agentura Fitch potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků českých bank na stávající úrovni. Česká spořitelna má stupeň A, Komerční banka A- a ČSOB BBB+. "Fitch trojici tuzemských bank hodnotí jako solidně ziskovou, se stabilní kvalitou aktiv, silnou kapitálovou i likviditní pozicí a střízlivým poměrem úvěrů k depozitům," uvedl Kohout.

Telefónica si připsala 1,86 procenta, o procento posílily akcie ČEZ. Více než tříprocentní nárůst zaznamenaly mediální CME a developer Orco. Akcie obou společností se však obchodují v řádově nižších objemech, takže na celkový index nemají takový vliv.

V červených číslech skončily jen těžařská firma NWR, která ztratila 0,35 procenta, a výrobce cigaret Philip Morris se ztrátou 1,28 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK