Americké akcie přes uzavření vládních úřadů silně rostou

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně oživily a první den, kdy musela federální vláda poprvé od poloviny 90. let omezit svůj provoz, se jich nijak viditelněji nedotkl. Mezi investory sice nadále panují obavy, Wall Street ale vesměs předpokládá, že problém se brzy vyřeší a větší dopady na ekonomiku mít nebude.

Dow Jonesův index v polovině dne posílil o 0,5 procenta na 15,200 bodů. Širší index S&P 500 rostl o 0,8 procenta a byl na zhruba 1695 bodech. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 3810 bodů s přírůstkem jednoho procenta. V pondělí srazily obavy z přerušení vládního provozu Dow Jonesův index o 0,8 procenta a mírněji ztratily ostatní indexy.

V pondělí se američtí zákonodárci nedokázali dohodnout na návrhu zákona o financování provozu státní správy v novém fiskálním roce. Federální vláda tak zůstala poprvé od roku 1996 bez peněz na provoz "postradatelné" části státních úřadů.

Analytici zatím větší dopad na ekonomiku od přerušení části vládních služeb nečekají a předpokládají brzké řešení. Negativní vliv by to mohlo mít až v případě, že by se situace protahovala.

"Trh to vzal v potaz a třebaže velkou otázkou je, jak dlouho to bude trvat, není to tak, že každý den, kdy to bude pokračovat, bude trh klesat," řekl agentuře Reuters Rex Macey z investiční firmy Wilmington Trust.

Poslední obdobnou situaci americké akcie zvládly bez problémů. Během omezení vládních služeb v prosinci 1995 a v lednu 1996 index S&P mírně stoupl. Za týdenního uzavření vládních úřadů v polovině listopadu 1995 dokonce posílil o 1,3 procenta.

Trh podpořily údaje, podle nichž aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu byla v září nejvyšší za téměř dva a půl roku a průmyslové firmy najímaly zaměstnance nejrychleji za 15 měsíců. Akcie farmaceutické firmy Merck po zprávě o výrazném snižování nákladů a propouštění vzrostly o 1,4 procenta. Akcie automobilky Ford rostly rovněž o více než jedno procento díky tomu, že se jí jako jedné z mála podařilo minulý měsíc zvýšit prodej svých vozů na americkém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK