Dolar po statistice smazal předchozí ztráty k euru

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu nejprve oslaboval a k euru se propadl až na nejnižší hodnotu za osm měsíců. Mohl za to krach jednání o rozpočtu v Kongresu. Odpoledne však dolar veškeré své ztráty smazal díky zprávě o oživení aktivity ve zpracovatelském průmyslu USA.

Dolar k euru nejprve oslabil až na 1,3588 USD, nejníže za osm měsíců. Později však ztráty smazal a v 18:15 SELČ se obchodoval s nepatrným ziskem za 1,3519 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 98,13 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,2 procenta na 132,68 JPY.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu podle amerického institutu ISM byla v září nejvyšší za téměř dva a půl roku a průmyslové firmy najímaly zaměstnance nejrychleji za 15 měsíců. ISM sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě anket u firemních nákupních manažerů.

Demokraté a republikáni v Kongresu Spojených států se v noci na dnešek nedokázali dohodnout na podobě zákona o vládních výdajích v novém fiskálním roce. Poprvé po 17 letech tedy americká vláda nemá k dispozici schválené peníze na běžný provoz, což znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů.

Agentura Fitch uvedla, že zavření úřadů není důvodem pro snížení ratingu, avšak podkopává důvěru a zvyšuje obavy, zda se podaří zvýšit strop zadlužení v USA. Spojené státy mají u Fitch nejvyšší možný rating AAA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK