Americké akcie silně rostly, zavřené vládní úřady je nepoškodily

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. října (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý výrazně oživily a první den, kdy musela federální vláda poprvé od poloviny 90. let omezit svůj provoz, se jich nijak nedotkl. Investoři vesměs soudí, že problém se brzy vyřeší, takže žádné větší dopady na ekonomiku mít nebude. Optimismus investorů rovněž vedl ke smazání téměř všech počátečních ztrát dolaru.

Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,41 procenta na 15.191,70 bodu Širší index S&P 500 vzrostl o 0,80 procenta na rovných 1695 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,23 procenta na 3817,98 bodu. V pondělí srazily obavy z přerušení vládního provozu Dow Jonesův index o 0,8 procenta a mírnější ztráty zaznamenaly ostatní indexy.

V pondělí se američtí zákonodárci nedokázali dohodnout na návrhu zákona o financování provozu státní správy v novém fiskálním roce. Federální vláda tak zůstala poprvé od roku 1996 bez peněz na provoz "postradatelné" části státních úřadů.

Analytici zatím větší dopad na ekonomiku od přerušení části vládních služeb nečekají a předpokládají brzké řešení. Negativní vliv by to mohlo mít až v případě, že by se situace protahovala. Hlavní ekonom torontské investiční pobočky banky RBC Eric Lascelles odhaduje, že každý týden, kdy nebude vláda v provozu, sníží tempo ekonomického růstu tohoto čtvrtletí o 0,1 procentního bodu.

"Všechno se to omezuje na otázku, jak dlouho to bude trvat," řekl agentuře Reuters Marc Chandler z newyorské firmy Brown Brothers Harriman. "V zásadě víme, že se to v minulých desetiletích dělo často a že to žádná krize není. Nevypadá to sice pěkně, ale tak demokracie funguje," dodal. Během posledního omezení vládních služeb v prosinci 1995 a v lednu 1996 index S&P mírně stoupl a předtím za týdenního uzavření vládních úřadů v polovině listopadu 1995 posílil o 1,3 procenta.

Trh podpořily údaje, podle nichž aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu byla v září nejvyšší za téměř dva a půl roku. Průmyslové firmy najímaly zaměstnance nejrychleji za 15 měsíců.

Akcie farmaceutické firmy Merck po zprávě o výrazném snižování nákladů a propouštění vzrostly o 2,4 procenta. Akcie technologického gigantu Apple posílily rovněž o více než dvě procenta po zprávě, že investor Carl Icahn, který nedávno nakoupil velké množství akcií firmy, tlačil na soukromé večeři šéfa Applu Tima Cooka k tomu, aby firma podnikla rozsáhlé zpětné odkoupení svých akcií.

Americký dolar v úterý kvůli nezdaru dohody v Kongresu nejprve oslaboval a k euru se propadl až na nejnižší hodnotu za osm měsíců. Později ale americká měna téměř všechny ztráty smazala díky zprávě o oživení aktivity ve zpracovatelském průmyslu.

Dolar k euru po propadu až na 1,3588 USD skončil den na 1,3531 USD s nepatrnou ztrátou 0,05 procenta. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,4 procenta na 97,16 JPY. Dolarový index vůči koši měn po poklesu na minimum za téměř osm měsíců nakonec ztratil jen 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK