ADB: Rozvojová Asie poroste letos a napřesrok pomaleji

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. října (ČTK) - Rozvojové ekonomiky Asie zaznamenají letos a příští rok pomalejší růst, než se čekalo, a oslabení se projeví hlavně ve dvou největších ekonomikách regionu - v Číně a v Indii. Asie však může bez obav z nové finanční krize vydržet ústup americké centrální banky (Fed) od podpůrné měnové politiky a nalévání peněz do ekonomiky. Uvedla to v dnešním aktualizovaném výhledu Asijská rozvojová banka (ADB).

Region 45 zemí Asie a Tichomoří poroste podle dnešních odhadů v tomto roce o šest procent a v roce 2014 o 6,2 procenta, tedy kolem loňské úrovně 6,1 procenta. V dubnu ale ADB předpovídala pro letošek vzestup o 6,6 procenta a napřesrok o 6,7 procenta.

Čína dál zpomalí růst na 7,6 procenta v tomto a 7,4 procenta v příštím roce. V dubnu ADB předpovídala druhé největší ekonomice světa pro letošek vzestup o 8,2 procenta a v červnu odhad snížila na 7,7 procenta. Pro Indii banka srazila letošní prognózu na 4,7 procenta z jarních šesti procent. Výrazně zhoršila i předpovědi pro Indonésii, Malajsii a Thajsko.

Od května svíral finanční trhy rozvíjejících se zemí světa strach z odlivu kapitálu, protože americký Fed signalizoval, že začne omezovat pumpování peněz do ekonomiky. Podle ADB ale nejsou obavy z nové asijské krize namístě, zejména když se minulý měsíc situace na trzích uklidnila.

"Obavy z opakování asijské finanční krize z roku 1997 nejsou podložené. Region je nyní tak silný, že dokáže tuto bouři přečkat. Řada ekonomik vede přebytky na běžném účtu platební bilance a má vysoké zásoby devizových rezerv," citovala banku agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK