Německý rozpočet se letos těsně přiblíží k k vyrovnanosti

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. října (ČTK) - Německý rozpočet se v letošním roce dostane k těsné blízkosti vyrovnané bilance. Díky tomu klesne veřejný dluh pod 80 procent hrubého domácího produktu, předpovědělo dnes německé ministerstvo financí. Dnešní odhady jsou o něco příznivější než vládní plány z letošního dubna.

 

Ministerstvo předpokládá, že rozpočtový deficit letos klesne na 0,2 procenta HDP, zatímco v dubnu předpovědělo schodek 0,5 procenta HDP. Veřejný dluh by se díky minimálnímu deficitu a ekonomickému oživení měl tento rok snížit na 79,5 procenta z loňských 81 procent HDP.

Vláda kancléřky Angely Merkelové si na jaře v oficiálním programu vytyčila cíl vrátit se k rozpočtovým přebytkům v roce 2016. V letech 2014 a 2015 má být rozpočet vyrovnaný a v dalších dvou letech vláda čeká přebytky ve výši 0,5 procenta výkonu ekonomiky.

Se snížením míry zadlužení pod hranici 60 procent, kterou mají země EU formálně vytyčenou, vláda nicméně v nejbližších letech nepočítá. Veřejný dluh by měl příští rok klesnout podle dubnového programu na 77,5 procenta HDP a pro letošek jej vláda před půlrokem odhadla na 80,5 procenta HDP. V roce 2015 by měl spadnout pod 75 procent výkonu ekonomiky a o dva roky později pod 70 procent.

Německá ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí proti předešlému kvartálu o 0,7 procenta, čímž dosáhla nejrychlejšího růstového tempa za více než rok. Dostala se tím z útlumu předchozích dvou čtvrtletí, kdy se jen těsně vyhnula recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK