IEA: Jihovýchod Asie za 20 let zvýší dovoz ropy o 150 procent

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 2. října (ČTK) - Jihovýchodní Asie bude do roku 2035 dovážet dvaapůlkrát víc ropy než nyní a postupně se stane vedle Číny a Indie novým centrem poptávky po energii v Asii. Předpověděla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která koordinuje energetickou politiku vyspělých zemí. IEA odhaduje, že desítka členů Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) zvýší dovoz ropy na více než pět milionů barelů denně z nynější úrovně 1,9 milionu barelů denně.

Spotřeba energie na hlavu je v této oblasti zatím velmi nízká a je pouze na zhruba polovině světového průměru, konstatovala IEA.

Nárůst poptávky povedou v regionu Indonésie a Thajsko, u nichž se hodnota spotřeby do roku 2035 zvýší trojnásobně. Agentura ale předpokládá, že energetické trhy v oblasti budou nadále deformovat palivové subvence, které loni region stály 51 miliard dolarů (966 miliard Kč).

Celková poptávka jihovýchodní Asie po energii se do roku 2035 zvýší o více než 80 procent. To IEA odvozuje od prognózy, podle níž ekonomický výkon těchto zemí dosáhne do cílového roku takřka trojnásobku a počet obyvatel se rozroste o zhruba čtvrtinu.

Spotřeba ropy se má zvýšit o 50 procent na 6,8 milionu barelů denně. Poptávka po uhlí by se mohla ztrojnásobit a tato surovina bude v polovině 30. let zajišťovat téměř polovinu produkce elektřiny v regionu proti nynější necelé třetině. IEA odhaduje, že kdyby byly uhelné elektrárny v zemích ASEAN stejně účinné, jako jsou dnes v Japonsku, mohla by spotřeba uhlí v regionu naopak o pětinu klesnout.

Poptávka po zemním plynu vzroste v jihovýchodní Asii o 80 procent na 250 miliard krychlových metrů ročně. Klíčoví těžaři v oblasti, jako je Malajsie, Indonésie, Barma a Brunej, kvůli tomu podle agentury výrazně omezí vývoz ve prospěch domácího prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK