Evropská centrální banka nechala úrokové sazby beze změny

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. října (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) nechala dnes podle očekávání hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta a nezměnila ani ostatní sazby. Její šéf Mario Draghi by mohl na následné tiskové konferenci po výjezdním zasedání guvernérů banky v Paříži naznačit, zda by ECB mohla dál uvolnit měnovou politiku.

Draghi minulý týden prohlásil, že ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí pokračovala jen v pomalém oživování. Zopakoval že ECB bude podporovat hospodářský růst nízkými úrokovými sazbami, které by ještě mohly klesnout, a je také připravena nabídnout komerčním bankám další objemný balík levných úvěrů.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

K dalšímu uvolnění politiky má ECB prostor díky nadále slabé ekonomice, poklesu inflace a také například nynějším politickým problémům v Itálii. Míra inflace v eurozóně v září podle prvního rychlého odhadu klesla na 1,1 procenta ze srpnových 1,3 procenta, a sestoupila tak nejníže od února 2010.

ECB před měsícem nechala sazby beze změny, naznačila ale, že je připravena je dál snižovat, případně zvýšit přísun peněz na finanční trhy, aby zajistila pokles tržních sazeb. Mezitím se ale tržní úroky po letním vzestupu opět snížily, neboť americká centrální banka stále ještě nezačala omezovat svou krajně uvolněnou měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK