Hasiči a policisté chtějí 2,7 mld. na protipovodňový systém

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Hasiči a policisté chystají dva velké projekty na doplnění protipovodňového systému za celkem 2,7 miliardy korun. Peníze by měly jít z fondů EU, žádosti budou podány do konce roku prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IOP). ČTK to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

"Jde o reakci nejen na letošní povodně, při nichž se ukázalo, že stávající integrovaný záchranný systém (IZS) není úplně mimo jiné dostatečně vybavený specializovanou technikou a je potřeba policii i hasiče na podobné situace ještě lépe připravit," poznamenal Braun.

Policie, která během povodní řídí hlavně evakuaci ohrožených lidí, tak v projektu zvyšujícím její připravenost k řešení následků povodně navrhuje nakoupit mimo jiné speciální terénní vozidla, čluny s nízkým ponorem, kajutové čluny, bezpilotní vrtulníky, speciální vybavení pro potápěče nebo modernizované vybavení pracoviště krizového štábu policejního prezidenta.

Hasiči, kteří se kromě záchranných prací při povodních podílejí také na následných likvidacích zničeného majetku, také požadují modernější techniku a technologie. Chtějí například obojživelné vozidlo pro řízení zásahu, plavidlo, vyprošťovací automobily, sanitární kontejnery a kontejner nouzového přežití, motorovou čerpací stanici či vybudovat polygon pro zkoušky jízdy v klidné vodě.

I oni vychází z letošních zkušeností s velkou vodou. "Projekt reaguje především na povodně 2013, při nichž se projevil nedostatek speciální moderní a výkonné techniky pro provádění záchranných a likvidačních prací," stojí v podkladu pro Monitorovací výbor IOP, který má ČTK k dispozici.

Podle Brauna vyjdou oba projekty na celkem 2,7 miliardy korun, rozděleny budou půl na půl. "Není to na standardní vybavení, ale na sofistikovanější nástroje, které umožní fungování IZS tak, aby se minimalizovaly všechny povodňové škody - jak na lidských životech a majetku, tak i celé ekonomice," upřesnil Braun.

Oba velké projekty musí být připraveny do konce roku tak, aby je ČR mohla ještě letos předložit Evropské komisi ke schválení. Dokončeny by pak měly být nejpozději do konce roku 2015.

Oba projekty jsou také reakcí na špatný stav čerpání peněz přidělených IOP. Ten z tohoto pohledu patří k nejhorším v ČR, MMR jako koordinační orgán odhaduje, že u IOP hrozí nedočerpání 3,5 až 5,5 miliardy korun. Právě proto nyní policisti i hasiči chystají tyto projekty, aby se podařilo vyčerpat co nejvíce peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK