Ceny ropy díky zvýšení dodávek na trhy klesají

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. října (ČTK) - Ceny ropy dnes na trzích klesají. K poklesu přispívají zprávy o zvýšení dodávek z některých zemí a zmírnění napětí kolem Sýrie a Íránu, které uklidnilo obavy z přerušení dodávek z Blízkého východu.

Cena severomořské ropy Brent po 16:10 SELČ klesla o 17 centů na 107,77 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI však odpoledne smazala ztráty a stoupla o 34 centů na 102,38 USD.

Libyjské ministerstvo ropného průmyslu dnes uvedlo, že těžba ropy v zemi se zvýšila zhruba na polovinu úrovně z počátku letošního roku. Plně obnovena má být do několika dnů, jakmile se dořeší stávka, která blokovala ropná pole a přístavy.

"Dodávky už starosti nezpůsobují," komentoval pro agenturu Reuters situaci na trhu obchodník Commerzbank Carsten Fritsch. Na trhu je podle něj nyní hodně ropy a cena bude spíše klesat.

Statistika amerického ropného institutu API ukázala, že zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu stouply o 4,6 milionu barelů. Očekává se, že tento trend potvrdí i vládní agentura pro energetické informace (EIA).

Investoři se také obávají, že zavření vládních úřadů v USA by mohlo snížit poptávku po komoditách, včetně ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 107,77 107,94 New York - Nymex WTI listopad 102,38 102,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK