Americké akcie ve středu klesly kvůli údajům o trhu práce

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akcie ve středu klesly kvůli překvapivě slabé zprávě o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. K poklesu přispělo rovněž pokračující ochromení aktivit americké vlády, které je důsledkem rozpočtových sporů mezi zákonodárci.

Dow Jonesův index se snížil o 0,39 procenta na 15.133,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,07 procenta na 1693,87 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,08 procenta na 3815,02 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost ADP ve středu oznámila, že soukromý sektor Spojených států v září vytvořil 166.000 nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali vznik 180.000 pracovních příležitostí.

Vláda Spojených států nemá kvůli rozpočtovým sporům mezi zákonodárci od úterý k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů.

Pokračování sporů mezi zákonodárci v USA by mohlo vést rovněž k neschopnosti zvýšit dluhový limit. Vládě by tak mohly dojít i peníze na splácení dluhů, což by podle agentury Reuters mohlo poškodit ekonomiku a rozkolísat světové finanční trhy.

Na devizovém trhu se dolar propadl na osmiměsíční minimum vůči euru. To podpořily výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3606 USD, tedy na nejvyšší úroveň od letošního února.

ECB ve středu podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Draghi na tiskové konferenci nevyjádřil obavy ze silnějšího kurzu eura. Potvrdil, že banka je v případě potřeby připravena podniknout další opatření na podporu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK