Čínský sektor služeb v září rostl nejrychleji za půl roku

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. října (ČTK) - Aktivita čínského sektoru služeb v září díky stoupající poptávce rostla nejrychlejším tempem za půl roku. Vyplývá to z dnešních údajů čínského statistického úřadu. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou toho, že vládní opatření pomáhají zastavit zpomalování růstu druhé největší ekonomiky světa.

Index nákupních manažerů pro sektor služeb v září stoupl na 55,4 bodu ze srpnových 53,9 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od letošního března. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity v odvětví.

Sektor služeb se stává čím dál důležitější součástí čínské ekonomiky, a to zejména díky snaze vlády podpořit hospodářský růst posílením domácí poptávky. V loňském roce se služby na čínském hrubém domácím produktu podílely 45 procenty.

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Čínská vláda se nyní snaží zpomalování hospodářského růstu zastavit. Rozhodla se proto například urychlit investice do výstavby železnic a představila opatření na podporu menších podniků.

Většina analytiků předpokládá, že ve třetím čtvrtletí hospodářský růst mírně zrychlil. Hlavní ekonom společnosti CICC Pcheng Wen-šeng tempo růstu odhadl na 7,8 procenta.

Oficiálním cílem čínské vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Slabý růst v Číně by mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK