Markit: Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v září zrychlil

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně v září rostla nejrychlejším tempem od léta 2011. Vyplývá to z výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje jsou podle agentury AP další známkou pokračujícího hospodářského oživení v eurozóně.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, stoupl na 52,2 bodu ze srpnových 51,5 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za 27 měsíců. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranici, signalizuje růst aktivity.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nicméně tento týden upozornil, že hospodářské oživení v eurozóně zůstává "slabé, křehké a nerovnoměrné". Dodal, že ECB je připravena použít veškeré dostupné prostředky k jeho ochraně.

Banka minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,4 procenta. V příštím roce počítá s nárůstem ekonomiky o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK