Maloobchodní tržby v EU i eurozóně v srpnu opět stouply

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. října (ČTK) - Maloobchodní tržby v Evropské unii i eurozóně v srpnu nadále rostly. Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že v EU se tržby meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta a v samotné eurozóně stouply dokonce o 0,7 procenta.

Vývoj tržeb v eurozóně je příjemným překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters počítali s nárůstem o pouhých 0,2 procenta. Eurostat navíc opravil červencové tempo růstu tržeb v eurozóně na 0,5 procenta z původně ohlášených 0,1 procenta.

Spotřebitelská poptávka v eurozóně byla těžce zasažena negativními dopady dluhové krize. Dnešní údaje o tržbách však podle agentury Reuters naznačují, že domácnosti by nyní mohly eurozóně pomoci k udržitelnému hospodářskému oživení.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nicméně tento týden upozornil, že hospodářské oživení v eurozóně zůstává "slabé, křehké a nerovnoměrné". Dodal, že ECB je připravena použít veškeré dostupné prostředky k jeho ochraně.

Banka minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,4 procenta. V příštím roce počítá s nárůstem ekonomiky o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK