Šebestu po více než 20 letech nahradí v čele SZPI Klanica

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Novým ústředním ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bude od pátku dosavadní šéf její kontrolní a právní sekce Martin Klanica (44). V čele inspekce vystřídá Jakuba Šebestu, který vedl kontrolní orgán více než 20 let. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že Šebesta odchází po vzájemné dohodě s ním.

Toman Šebestovi poděkoval za dlouholetou práci v čele úřadu. "Stabilizoval Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, postavil ji velmi dobře na nohy a hlavně, co je důležité, vychoval svého nástupce," řekl ministr. Klanica je zaměstnancem inspekce téměř dvě desetiletí.

Šebesta, jemuž bude v listopadu 65 let, stál v čele kontrolního orgánu sídlícího v Brně od roku 1992. V období od května 2009 do července 2010 byl ministrem zemědělství úřednické vlády premiéra Jana Fischera, od března do dubna 2010 zároveň řídil resort životního prostředí.

SZPI kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej potravin.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK