FAO: Světové ceny potravin v září klesly na tříleté minimum

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 3. října (ČTK) - Světové ceny potravin v září díky levnějšímu obilí klesly na nejnižší úroveň za tři roky. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Dodala však, že žádný další výraznější pokles cen již neočekává a mírně zhoršila odhad celosvětové produkce obilnin.

Cenový index FAO se v září snížil zhruba o procento na 199,1 bodu ze srpnových 201,4 bodu. Zaznamenal tak již pátý meziměsíční pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od září 2010. "Určitý prostor pro pokles cen stále existuje, není však příliš velký," upozornil ekonom FAO Abdolreza Abbassian.

Cenový index FAO měří měsíční pohyby cen obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Na svůj vrchol 238 bodů se vyhoupl v únoru 2011. Vysoké ceny potravin tehdy přispěly k vypuknutí nepokojů na Blízkém východě a v severní Africe v rámci takzvaného arabského jara.

Organizace dnes snížila odhad světové produkce obilnin pro sezonu 2013/2014 o tři miliony tun na 2,489 miliardy tun. Navzdory tomu by produkce měla být o osm procent vyšší než v předchozí sezoně.

FAO v pondělí uspořádá druhé ministerské zasedání, na kterém bude jednat o vrtkavosti cen potravin. Očekává se, že jednání se zúčastní 40 ministrů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK