Spoluzakladatel BlackBerry zvažuje odkup celé firmy

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 10. října (ČTK) - Spoluzakladatel výrobce mobilních telefonů BlackBerry Mike Lazaridis zvýšil svůj podíl ve firmě a zvažuje odkup celé společnosti. Vyplývá to z dnešního oznámení pro akciovou burzu. Lazaridis teď ve firmě drží osmiprocentní podíl, zatímco na konci loňského roku měl podle údajů společnosti Thomson Reuters 5,7 procenta.

Lazaridis odstoupil z vedení firmy na počátku loňského roku. V dnešním prohlášení uvedl, že spolumajitelem jeho osmiprocentního podílu je Douglas Fregin, se kterým firmu v roce 1985 zakládal. Oba teď zvažují odkup akcií firmy, které v současnosti nevlastní, a to buď sami, nebo s pomocí dalších zájemců.

Společnost BlackBerry v srpnu oznámila, že je na prodej. Minulý měsíc učinil nabídku na převzetí největší akcionář BlackBerry, finanční společnost Fairfax Financial Holdings. Konsorcium je za BlackBerry ochotno zaplatit asi 4,7 miliardy dolarů (zhruba 88,7 miliardy Kč), což je ale jen zlomek ceny, kterou měla firma před pár lety. Podle zdrojů ale BlackBerry jedná i se společnostmi Cisco Systems, Google a SAP.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK