Prodej aut v Číně v září stoupl o více než pětinu

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 11. října (ČTK) - Prodej osobních aut v Číně v září prudce vzrostl o více než pětinu. Celkem se v zemi prodalo 1,59 milionu osobních a lehkých užitkových vozů, což bylo o 21 procent více než ve stejném období loni. Oznámilo to dnes čínské sdružení automobilových výrobců CAAM. Od počátku roku prodej stoupl o 14 procent na 12,8 milionu.

Poptávku po nových vozech podporuje oživení čínské ekonomiky. K vysokému růstu přispěl však podle CAAM rovněž nízký srovnávací základ z loňského roku, kdy kvůli diplomatickému sporu o ostrovy ve Východočínském moři Číňané odmítali kupovat japonská auta.

Včetně těžkých nákladních vozů se prodej v září zvýšil o 19,7 procenta na 1,94 milionu vozů. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo ze srpnových 10,3 procenta. Za devět měsíců prodej stoupl o 12,7 procenta.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. CAAM odhaduje, že za celý letošní rok prodej všech motorových vozidel v zemi stoupne o sedm procent. Loni se zvýšil o 4,3 procenta.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích. Poptávka v Číně je v kontrastu s poptávkou v Evropské unii, kde se prodej za osm měsíců snížil o 5,2 procenta na rekordní minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK