Pražská burza roste, akcie TMR padají o polovinu

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne roste, hlavní index PX po 10:00 rostl o 0,38 procenta na 983,01 bodu. Cenné papíry Tatry Mountain Resorts, které se první den obchodují bez nároku dividendu, padají o více než polovinu. Ostatní tituly posílily, nejvíce mediální CME a těžařský NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Akcie TMR spadly o 50,83 procenta na 590 korun. Obchodují se prvním dnem bez nároku na výplatu 26 EUR na akcii (zhruba 668 Kč)) ze snížení nominálního kapitálu.

"Výplata snížení kapitálu bude financována z úpisu dluhu v celkovém objemu 180 milionů EUR, transakcí se navýší podíl dluhu na celkových aktivech z 6,5 procenta ke hranici 70 procent. Kvůli úrokům z nově vydaného dluhu nebude TMR, jak uvedla, v budoucnu schopna vyplácet dividendu," doplnil Martin Oliva z Patria Direct.

Ostatní tituly posílily, nejvíce CME a NWR. Akcie CME stouply o 5,14 procenta na 111,45 koruny. Společnost CME ve čtvrtek oznámila, že ji opustí viceprezident pro strategické plánování Anthony Chhoy a finanční ředitel David Sach. Sacha nahradí David Sturgeon, který jako zástupce finančního šéfa pracoval od roku 2009. TV Nova ze skupiny CME podle informací serveru Mediaguru.cz rovněž ze čtvrtka plánuje v příštím roce zvýšit cenu reklamy o pět procent.

Akcie NWR stouply o 2,73 procenta na 28,25 koruny. "Euforii mezi investory ve čtvrtek vyvolaly výsledky vedoucího amerického těžaře uhlí Peabody Energy překvapivým ziskem místo očekávané ztráty a velmi silným výhledem díky oživení cen uhlí," uvedl Oliva.

Akcie elektrárenské firmy ČEZ si polepšily o 1,03 procenta na 490 korun. Server iHNed.cz uvedl, že ČEZ investuje 250 milionů korun do snížení emisí oxidu dusíku v elektrárně Počerady na Lounsku. Firma na to ve čtvrtek uzavřela kontrakt s českou pobočkou francouzského koncernu Alstom. Modernizace uhelné elektrárny má být dokončena začátkem roku 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK