MMF: Slovinsko potřebuje rychlou rekapitalizaci bank

28.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 28. října (ČTK) - Slovinsko musí okamžitě zahájit rekapitalizaci svého bankovního sektoru. Řekl to dnes šéf mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Slovinsku Antonio Spilimbergo. Zástupce fondu také slovinské vládě doporučil privatizaci státních podniků a důchodovou reformu. Slovinsko je kvůli vysokým ztrátám bank dalším kandidátem na finanční pomoc od eurozóny.

 

"Rekapitalizace bank je naléhavý problém, který se musí řešit ihned," řekl Spilimbergo na tiskové konferenci v Lublani. Slovinská vláda naplánovala v létě očištění domácích bank o špatné úvěry a injekci nového kapitálu, chce ale čekat na výsledky jejich zátěžových testů, které se čekají až ke konci roku.

Převážně státní slovinské banky dusí špatné úvěry v objemu zhruba 7,9 miliardy eur (asi 203 miliard Kč), což je více než pětina hrubého domácího produktu země. Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí Evropské unie, která nezprivatizovala většinu bankovního sektoru. Podle ekonomů to vedlo k politickému vměšování, špatnému řízení bank a katastrofální úvěrové politice.

Spilimbergo označil za potřebnou reformu řízení státních podniků jako celku a vyzval k jejich privatizaci. "Jsme přesvědčeni, že privatizace je nyní pro Slovinsko důležitá," řekl. Dodal, že Slovinsko si vzhledem ke svým finančním potížím nemůže dovolit udržovat současný velkorysý systém důchodového zabezpečení.

Slovinsko v posledním desetiletí odmítlo kromě hlavních bank zprivatizovat také řadu dalších firem. Stát tak nyní kontroluje kolem 50 procent ekonomiky.

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková minulý měsíc poprvé připustila možnost zahraniční pomoci pro slovinský bankovní sektor. O Slovinsku se kvůli jeho zadluženému bankovnímu sektoru už dlouho spekuluje jako o kandidátovi na zahraniční finanční pomoc, vláda ale dosud takovou možnost odmítala.

Slovinsko bylo v roce 2007 nejrychleji rostoucím členem eurozóny. Kvůli vysoké závislosti na vývozu však tamní ekonomiku těžce zasáhla globální krize a země je nyní v recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK