MF nabídne spořicí dluhopisy vánoční emise od pondělí

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Ministerstvo financí začne přijímat objednávky na nákup spořicích dluhopisů v rámci vánoční emise pro občany a další investory v pondělí 4. listopadu. Dluhopisy vydá 12. prosince. Úřad to dnes uvedl v pozvánce na tiskovou konferenci ve čtvrtek 31. října, na které představí podrobnosti emise.

Podle Strategie financování a řízení státního dluhu na letošní rok z července MF letos počítá s emisí spořicích dluhopisů v objemu 30 až 40 miliard korun. V rámci jarní emise investoři koupili spořicí dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Loni na podzim koupili drobní investoři spořicí dluhopisy za zhruba 30 miliard korun.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohly také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

V rámci jarní emise nabízelo MF prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Emise se uskutečnily vždy na jaře a na podzim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK