Panasonic se díky restrukturalizaci vymanil ze ztrát

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. října (ČTK) - Japonská společnost Panasonic se ve druhém fiskálním čtvrtletí díky restrukturalizaci a slabšímu jenu vrátila k zisku. Čistý zisk za tři měsíce do konce září činil 61,5 miliardy jenů (11,8 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 698 miliardy JPY ve stejném období loni. Za celé fiskální pololetí pak firma dokonce vykázala rekordní zisk 169,3 miliardy JPY, uvedla agentura DPA. Díky dosavadním příznivým výsledkům firma výrazně zlepšila svůj výhled na celý letošní rok.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali v průměru zisk 60,92 miliardy jenů. Tržby firmy se zvýšily o 1,9 procenta na 3,71 bilionu jenů.

Panasonic postupně omezuje výrobu spotřební elektroniky a chce se stát hlavně dodavatelem průmyslových komponent. V rámci restrukturalizace již Panasonic ukončil výrobu plazmových televizorů a chytrých telefonů a omezil výrobu čipů.

Firma uvedla, že čeká další vysoký prodej svých automobilových systémů a technologií přátelských k životnímu prostředí. Díky tomu výrazně zlepšila výhled zisku na celý fiskální rok do konce března 2014. Provozní zisk má činit 270 miliard JPY místo původně odhadovaných 250 miliard JPY. Analytici čekají zisk 268,2 miliardy JPY. Prognózu čistého zisku pak firma zdvojnásobila na 100 miliard JPY. Loni Panasonic hospodařil se ztrátou 754,2 miliardy JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK