V Bulharsku začala výstavba části plynovodu South Stream

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 31. října (ČTK) - V Bulharsku dnes začala výstavba části tranzitního plynovodu South Stream, jímž bude Rusko dodávat alternativní cestou plyn do západní Evropy. Na tiskové konferenci v Sofii to oznámili bulharský premiér Plamen Orešarski a šéf ruské společnosti Gazprom Alexej Miller. Gazprom je monopolním vývozcem ruského plynu.

Rizika při přepravě plynu díky South Streamu navždy odpadnou, zdůraznil Miller význam nového, alternativního plynovodu, který se vyhne Ukrajině. Připomněl tak rusko-ukrajinský konflikt kvůli ceně plynu, jenž před čtyřmi roky vedl k dočasnému přerušení dodávek této energetické suroviny do některých evropských zemí.

"Jde o nejdůležitější investiční projekt v Evropě, o klíčový prvek energetické bezpečnosti celého evropského kontinentu," citovala šéfa Gazpromu agentura AFP.

Zástupci Evropské unie i Spojených států ale na South Stream nahlížejí s určitou dávkou nedůvěry. Mají obavy, že tento plynovod ještě více zvýší závislost Evropy na ruském plynu.

Výstavba 540 kilometrů dlouhé bulharské části South Streamu, která začala u obce Rasovo na severozápadě země, má podle Millera stát 3,5 miliardy eur (více než 90 miliard Kč). Premiér Orešarski k tomu uvedl, že financování projektu má na starosti Gazprom, a to bez finančních záruk bulharské vlády. Příslušné dva protokoly podepsali zástupci obou stran právě dnes v Sofii.

Plynovod přinese Bulharům nemalé ekonomické výhody. Na stavbě se totiž budou podílet bulharské firmy, což Bulharům přinese i nová pracovní místa. Především se ale očekává pokles ceny plynu pro koncové spotřebitele. Země by od roku 2018 měla díky tranzitu této energetické suroviny získat ročně zhruba 750 milionů eur.

Rusko-italský projekt South Stream, jehož výstavba začala oficiálně loni, má zajistit dopravu ruského plynu do západní Evropy přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovinsko. Plánované roční kapacity 63 miliard krychlových metrů plynu by měl dosáhnout za čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK