Meziroční inflace podle ekonomů klesla v říjnu pod jedno procento

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Meziroční míra inflace klesla v říjnu podle analytiků oslovených ČTK na 0,7 až 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010. Údaje zveřejní Český statistický úřad v pondělí 11. listopadu.

Za poklesem stojí mírnější zvýšení sezónních cen potravin a absence zvyšování cen alkoholu, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Současná situace tak podle analytik Home Credit Michala Kozuba odpovídá tomu, jak se vyvíjí ceny v celé Evropské unii. "I když hlavní podíl na inflaci budou tvořit stále potraviny, tak jejich meziroční inflace by neměla být již tak vysoká, jako v létě letošního roku. Z dalších oblastí, které jsou spíše v deflaci, jsou tolik zmiňované komunikace, ale například i pohonné hmoty," uvedl.

Nižší ceny jsou na jedné straně podle analytika společnosti Akcenta příjemným povzbuzením pro domácnosti, protože díky nižší inflaci roste jejich kupní síla. "K oživení domácí spotřeby však nestačí jen nižší ceny. Ty musí jít ruku v ruce se zlepšením situace na pracovním trhu a růstem reálných mezd. A k tomu zatím nedochází," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK