Organizaci OPEC může kvůli ropě z břidlic klesnout tržní podíl

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Vídeň 7. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by v příštích pěti letech mohla přijít o téměř osm procent svého podílu na světovém trhu s ropou. Organizace to uvedla v dnešním výročním výhledu. Důvodem je rostoucí nabídka ropy ze zemí mimo toto 12členné uskupení a také rozvoj těžby ropy a plynu z břidlicových hornin a dalších konkurenčních zdrojů energií.

OPEC si podle agentury Reuters uvědomila později než jiní, jaké dopady na zásobování ropou má metoda takzvaného hydraulického štěpení, která se používá při získávání plynu a ropy vázaných v horninách. Vlastní průzkum na téma břidlicové ropy se OPEC rozhodla provést už dříve.

V dnes zveřejněné zprávě World Oil Outlook organizace uvedla, že globální poptávka po její ropě bude za pět let podle odhadů dosahovat průměrně 29,2 milionu barelů denně. Oproti letošnímu roku by to byl pokles o 1,1 milionu barelů denně. Podle jiného scénáře by ale poptávka mohla klesnout až na 28 milionů barelů denně. To by bylo o 7,6 procenta méně než letos.

"Neexistuje žádný nedostatek ropy a zdroje jsou bohaté," uvedl ve zveřejněné zprávě generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí. "Rostoucí celosvětovou poptávku po ropě podporuje zvyšující se různorodost zdrojů na straně nabídky," dodal.

Tvář obchodu s ropou změnil rozvoj břidličné ropy v USA. Z členských států OPEC to pociťují Nigérie a Alžírsko, pro které byly Spojené státy dosud nejlukrativnějším exportním trhem. Těžba ve Spojených státech ale roste a blíží se produkci Ruska, které je v těžbě ropy světovou jedničkou. Těžba z břidličných hornin vyvolává zájem i v Saúdské Arábii, tedy největším producentovi ropy v rámci OPEC, který se chystá využít břidličný plyn k výrobě elektrického proudu. Samotný OPEC připouští, že ropa z břidlic by mohla mít širší dopad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK