Rozpočet EU na příští rok počítá s bojem proti nezaměstnanosti

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. listopadu (zpravodaj ČTK) - Rozpočet Evropské unie na příští rok, na kterém se v noci na dnešek shodly členské země a Evropský parlament, počítá kromě jiného s miliardami eur na podporu tvorby pracovních míst především pro mladé. Většina prostředků prvního rozpočtu nového víceletého finančního rámce pro roky 2014 až 2020 je však jako obvykle určena na podporu zemědělcům a politiku soudržnosti, tedy fondy pro rozvoj méně rozvinutých částí EU.

Unie podle dohody dosažené dnes nad ránem po více než 15 hodinách jednání neutratí v příštím roce více než 135,5 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun), v závazcích se počítá s částkou 142,6 miliardami eur (přes 3,7 bilionu Kč).

Europoslanci výsledek uvítali s tím, že kompromisní rozpočet je "úsporný", a připomněli, že úspory proti letošku dosahují přibližně šesti procent. Členské země ustoupily europarlamentu právě v otázce přidání peněz na boj s nezaměstnaností, parlament naopak vyslyšel jejich přání ohledně dodatečné stovky milionů eur (2,6 miliardy korun) pro krizí postižený Kypr. Shoda na nočním jednání ale nebyla stoprocentní, kompromis nepodpořily některé země včetně Velké Británie či Nizozemska.

Dohoda ještě musí být definitivně potvrzena zeměmi i Evropským parlamentem, to by se mělo stát nejpozději příští týden. Shoda mezi členskými zeměmi a europarlamentem, která se týkala i peněz na odstraňování následků letošních povodní v Německu, Rakousku a České republice, je důležitá rovněž pro konečné schválení víceletého finančního rámce.

Zemědělské subvence a přímé platby zemědělcům jsou pro rok 2014 vyčísleny v platbách na 56,5 miliardy eur (asi 1,46 bilionu korun), v závazcích na 59,3 miliardy eur (přes 1,54 bilionu Kč). Kohezní politika počítá s platbami 51 miliard eur (1,33 bilionu Kč) a závazky 47,5 miliardy eur (1,24 bilionu Kč).

Podobu rozpočtu výrazně ovlivňuje fakt, že je první v novém víceletém finančním rámci, připomněl dnes eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. "Jen osm procent z něj jsou platby spojené s novou generací programů. Přes 50 procent rozpočtu, asi 70 miliard eur (asi 1,8 bilionu korun), se týká dokončení starých programů. Je to jako most mezi dvěma finančními perspektivami," uvedl eurokomisař.

Na boj s nezaměstnaností mladých, která v unii v průměru přesahuje 23 procent, je podle Lewandowského pro roky 2014 a 2015 přímo vyčleněno šest miliard eur (asi 156 miliard korun). Přímo na rozjezd iniciativy pro zaměstnávání mladých je v rozpočtu na příští rok vyčleněno 3,9 miliardy eur (asi sto miliard Kč).

V roce 2014 se má podle dohodnutého rozpočtu snížit například rozpočet na unijní administrativu. Úředníci mají v platbách i závazcích vyčleněno 8,4 miliardy eur (asi 218 miliard Kč). Je jisté snížení nejen proti nynějšímu rozpočtu, ale i proti původnímu návrhu Evropské komise pro příští rok. Mezi roky 2013 a 2017 chce Evropská komise v této oblasti dosáhnout pětiprocentního snížení nákladů.

Posílena proti původnímu návrhu komise má být o dva miliony eur (asi 52 milionů korun) evropská agentura Frontex, která koordinuje ochranu vnějších hranic EU. Je to snaha reagovat na vlny uprchlíků ze Severní Afriky, na které poukázala nedávná tragédie u italského ostrova Lampedusa. Celkem 785 milionů eur (asi 20,4 miliardy Kč) v platbách může unie v příštím roce utratit na humanitární pomoc uprchlíkům ze Sýrie i běžencům jako byli právě ti u Lampedusy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK