Prokazování řízení pod vlivem drog má být jednodušší

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Zefektivnění kontrol a snazší postih řidičů pod vlivem návykových látek slibuje návrh ministerstva dopravy. Ten stanovuje množství návykových látek v krvi, podle kterého mohou policisté snadněji určit, zda je přistižený řidič pod vlivem drog. Pevně stanovené množství návykových látek dosud v zákonu není. Pro prokázání jízdy pod vlivem drog je potřeba posudek znalce, který je drahý a u něhož kvůli jeho dlouhému vyřízení zůstane řada přistižených řidičů nepotrestána, protože řešení přestupku překročí roční promlčecí dobu, uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy.

Současný způsob prokazování užití drog před jízdou je podle ministerstva dopravy příliš náročný a je potřeba jej výrazně zkrátit. Policisté při dopravních kontrolách nejprve používají orientační kontrolu ze slin, následně při pozitivním zjištění nařizují vyšetření moči a krve, na které musí navázat znalecký toxikologický posudek. Ten teprve určí, zda naměřené hodnoty u konkrétní osoby například podle přepočtu hmotnosti mohly snížit schopnost orientace a řízení vozidla.

Nově by jako důkaz stačilo naměřit například dva nanogramy THC v mililitru krve nebo 25 nanogramů methamfetaminu (pervitin) nebo deset nanogramů morfinu. Vypuštěním posledního článku prokazování se podle ministerstva dopravy v průměru ušetří 6000 korun na jednu kontrolu, což je obvyklá cena toxikologického posudku.

Podobný způsob prokazování užití drog před jízdou se používá například v Německu, Velké Británii, Francii, Polsku nebo Řecku. Návrh ministerstva je nyní projednáván v meziresortním připomínkovém řízení. Současné znění tak nemusí být konečné a návrh se může ještě před projednáním vládou změnit.

Návrh limitních hodnot u konkrétních návykových látek

Název Limitní hodnota návykové látky v krevním séru (ng/ml) Delta-9-tetrahydrokanabinol (THC) 2 Methamfetamin 25 Amfetamin 25 3,4-Methylendioxymethamfetamin (MDMA) 25 3,4-Methylendioxyamfetamin (MDA) 25 Benzoylekgonin 25 Kokain 25 Morfin 10

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK