Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí mírně zrychlila tempo růstu

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. listopadu (ČTK) - Slovenská ekonomika ve třetím letošním čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 0,9 procenta z revidovaných 0,8 procenta v předchozím kvartálu. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt (HDP) země po očištění o sezonní vlivy přidal o 0,2 procenta v porovnání s růstem o 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Hospodářství Slovenska rostlo pomaleji, než předpokládali analytici. Ekonomové v průměru očekávali, že HDP země ve třetím čtvrtletí meziročně přidá procento.

Navzdory mírnému zrychlení tempa ekonomického růstu se zaměstnanost na Slovensku znovu nížila. Ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 0,9 procenta.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách zlepšili výhled hospodářského růstu země na letošní rok. Obě instituce ovšem nadále předpokládají, že HDP letos poroste o méně než procento. Lepšího výsledku by slovenská ekonomika měla dosáhnout v příštím roce, kdy centrální banka i ministerstvo financí čekají růst HDP o více než dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK