Irsko opustí záchranný program bez záložního úvěru

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 14. listopadu (ČTK) - Irsko příští měsíc opustí mezinárodní záchranný program a nebude od věřitelů potřebovat záložní úvěr. Uvedl to dnes podle agentury Reuters irský premiér Enda Kenny při projevu k parlamentu.

Věřitelé již minulý týden oznámili, že Irsko úspěšně prošlo posledním hodnocením plnění podmínek, takže se v prosinci může stát první zemí eurozóny, která záchranný program opustí. Doposud ale nebylo jasné, zda Irsko nebude od věřitelů požadovat finanční rezervu pro případ nečekaných potíží.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru v hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,3 bilionu Kč). V uplynulém roce se Irsku podařilo vrátit na dluhopisové trhy a příští rok by již země měla být finančně plně soběstačná.

Po letech úsporných opatření, která byla podmínkou záchranného úvěru, se očekává, že by irská ekonomika měla letos začít mírně růst a příští rok tempo růstu zrychlit. Příští rok jsou však na programu ještě další výdajové škrty a nezaměstnanost v zemi zůstává vysoká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK