ČSOB letos klesl čistý zisk o sedm procent na 10,8 miliardy Kč

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, za tři čtvrtletí vykázala čistý zisk 10,8 miliardy korun. To je meziroční pokles o sedm procent. Hlavním důvodem propadu jsou pokračující nízké úrokové sazby na trhu. ČSOB o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Výsledky za prvních devět měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy Kč. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. UniCredit Bank naopak stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Úvěrové portfolio ČSOB stouplo o šest procent na 501,1 miliardy Kč. Meziroční nárůst byl tažen hlavně hypotékami (meziročně růst o devět procent), korporátními úvěry (devět procent) a úvěry malým a středním podniků (pět procent). Objem vkladů zůstal téměř beze změny na 628,2 miliardy Kč.

"ČSOB je první bankou v Česku, která překročila v úvěrech metu 500 miliard Kč, s rekordními objemy dosaženými v hypotékách, korporátních úvěrech a úvěrech malým a středním podnikům. Další posílení naší kapitálové struktury k rekordním hodnotám potvrzuje, že jsme dobře vybaveni k dalšímu odpovědnému úvěrování a udržitelnému růstu," komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Provozní výnosy banky klesly o dvě procenta na 25,2 miliardy Kč. Ovlivnilo je prostředí nízkých úrokových sazeb, ale částečně byly kompenzované vyššími poplatky a provizemi ze zvýšených prodejů podílových fondů.

Čistý úrokový výnos klesl o čtyři procenta s tím, jak byly vyšší obchodní objemy kompenzovány prostředím nízkých úrokových sazeb.

Celkové příjmy z poplatků a provizí narostly meziročně o čtyři procenta. Nárůst plyne hlavně z vyšší poptávky po podílových fondech a z vyšších prodejů v oblasti finančních trhů, částečně kompenzovanými vyššími provizemi placenými distribuci. Výsledek byl také ovlivněn nízkou srovnávací základnou v roce 2012, kdy ČSOB odepisovala odložené náklady na akvizice v penzijním fondu.

Provozní náklady zůstaly na 11,5 miliardy Kč díky úsporám ve všeobecných správních nákladech. Dopad nižšího počtu zaměstnanců byl převýšen pravidelným navyšováním mezd, vyššími platbami na sociální pojištění a metodologickými změnami. Pokles všeobecných správních nákladů o dvě procenta byl dosažen úsporami v marketingu, poplatcích za poradenství, poštovném a ostatních oblastech Náklady na úvěrové riziko klesly o sedm procent na 978 milionů Kč.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK