Google vyhrál v USA soud s autory o digitální kopírování knih

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Internetová společnost Google dnes vyhrála jeden ze soudních sporů s autory knih. Newyorský soudce odmítl žalobu, v níž autoři obviňovali Google z toho, že bez jejich svolení digitálně zkopíroval miliony knih pro svou elektronickou knihovnu Google Books.

Soudce obvodního soudu na Manhattanu Denny Chin přijal argument Googlu, že naskenování více než 20 milionů knih do elektronické databáze a uvolnění úryvků textů pro internetové vyhledávání představuje "dovolené užití". "Podle mého názoru přináší Google Books významný veřejný prospěch," napsal Chin v rozhodnutí podle agenturu Reuters.

Americký odvolací soud v červenci zvrátil Chinovo rozhodnutí, které spisovatelům umožňovalo hromadně žalovat Google kvůli projektu digitalizace knih, a vrátil mu případ k novému projednání. Soudce se podle odvolacího soudu zmýlil, když autory předčasně určil jako skupinu v řízení o hromadné žalobě, aniž předtím zvážil argument firmy o "dovoleném užití". Tento právní koncept stanoví, za jakých podmínek je možné dovolit částečné využití chráněného díla i bez souhlasu držitele autorských práv.

V právním sporu, který se táhne již osm let, jde o miliardy dolarů. Cech autorů, který zastupuje skupinu spisovatelů, se na Googlu domáhá 750 dolarů (přes 15.000 Kč) za každou zkopírovanou knihu.

hp šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK