Fed zvažoval brzké omezení podpory, když to ekonomika dovolí

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 20. listopadu (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) by v případě pozitivního vývoje ekonomiky mohla zahájit ústup od krajně uvolněné měnové politiky na jednom z příštích zasedání svého měnového výboru. Vyplývá to ze zápisu, který dnes Fed vydal ze zasedání výboru z konce října. Zlato a ropa začaly po zveřejnění zápisu zlevňovat, oslabovat začaly také akcie. Dolar se naopak vydal vzhůru.

"Mnozí členové zdůrazňovali, že současný program nákupů aktiv závisí na ekonomických datech," píše se v zápisu. "Někteří poukazovali na to, že pokud to ekonomická situace dovolí, výbor by mohl rozhodnout o zpomalení těchto nákupů na jednom z několika příštích zasedání."

Měnový výbor Fedu má příští zasedání 17.-18. prosince, na něm ale ekonomové žádnou změnu politiky nečekají. Nejdříve by mohl Fed začít s omezováním nákupů dluhopisů z nynějšího tempa 85 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) měsíčně v lednu, nejčastěji ale analytici očekávají první krok na březnovém zasedání.

Šéf Fedu Ben Bernanke začal signalizovat omezování podpůrné politiky již v květnu a finanční trhy se přes léto všeobecně zaměřily na to, že ústup od stimulace začne v září, což ale Fed neučinil. Nic přitom nepodnikl ani v říjnu, kdy ještě o něco zhoršil výhled ekonomiky.

"Tento zápis považujeme za potvrzení, že březen je nejpravděpodobnějším termínem začátku omezování stimulace. Není žádný zásadní důvod, aby zasáhli v prosinci," řekl agentuře Reuters analytik Michael Woolfolk z newyorské banky BNY Mellon. Akcie v USA, které letos žene na nová maxima právě měnová stimulace, po zveřejnění zápisu přešly z mírného růstu do záporného pásma.

Fed drží úrokové sazby blízko nuly od konce roku 2008 a v rámci podpory hospodářského růstu již také spustil tři kola masivních nákupů dluhopisů, jejichž cílem je napumpovat do ekonomiky peníze a snižovat úroky na trhu. Banka slíbila zachovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, dokud míra nezaměstnanosti neklesne na 6,5 procenta a pokud zároveň výhled míry inflace zůstane do 2,5 procenta. V říjnu nezaměstnanost stoupla na 7,3 procenta ze zářijových 7,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK