Podnikatelská nálada v Německu je nejlepší za rok a půl

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. listopadu (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu nečekaně výrazně zlepšila a její index se ocitl nejvýše od loňského dubna. Údaje výzkumného institutu Ifo tak naznačují, že největší evropská ekonomika po slabém výkonu ze začátku roku nyní stabilně oživuje. Ještě v říjnu se nálada zhoršovala.

Index podnikatelské nálady se v listopadu zvýšil na 109,3 bodu z říjnových 107,4 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali v průměru nárůst indexu pouze na 107,7 bodu a jejich nejvyšší odhad činil jen 108,5 bodu. Hodnota indexu odráží postoj představitelů asi 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se zvýšil o 0,9 bodu na 112,2 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání stoupl o 2,6 bodu na 106,3 bodu.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala ekonomickému poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí už hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí tempo růstu zpomalilo na 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK