Index Dow Jones uzavřel na rekordu, Nasdaq překročil 4000 bodů

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Dow Jonesův index amerických akcií uzavřel pondělní obchodování na novém rekordním maximu. Index technologického trhu Nasdaq Composite poprvé za 13 let překonal hranici 4000 bodů, ale nedokázal se nad ní udržet až do konce obchodní seance. Náladu na trhu podpořila předběžná dohoda ohledně íránského jaderného programu, která zmírnila obavy z napětí na Blízkém východě.

Dow Jonesův index si připsal 0,05 procenta a obchodování uzavřel na 16.072,54 bodu. Širší index S&P 500 naopak klesl o 0,13 procenta na 1802,48 bodu, zatímco Nasdaq se zvýšil o 0,07 procenta na 3994,57 bodu. Během dne vystoupil až na 4007,09 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od září 2000.

Předběžná dohoda Íránu s šesti mocnostmi (pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem) počítá s omezením jaderného programu Teheránu, který má také umožnit provádění rozsáhlých inspekcí ve svých jaderných zařízeních. Výměnou za to bude zrušena část mezinárodních sankcí vůči Íránu. Dohoda vedla mimo jiné k výraznému poklesu cen ropy.

"Menší napětí na Blízkém východě je vždy pozitivní. Pokles cen benzinu navíc bude v podstatě fungovat jako daňová úleva pro spotřebitele před vánoční nákupní sezonou," uvedl analytik Jeff Duncan ze společnosti Duncan Financial Management. "Představuje to skutečný přínos pro ekonomiku," dodal. Akcie energetických společností nicméně kvůli levnější ropě oslabovaly, upozornila agentura Reuters.

Na devizovém trhu se japonský jen propadl na půlroční minimum vůči dolaru a čtyřleté minimum vůči euru. Dohoda ohledně íránského jaderného programu zvýšila zájem o rizikovější aktiva a snížila poptávku po japonské měně, kterou investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Dolar se vůči jenu vyšplhal až na 101,91 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od konce května. Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,3515 USD. Vůči jenu však vystoupila až na 137,98 JPY, nejvýše od října 2009, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK