Desítky lidí budou demonstrovat za zachování limitů těžby

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí n.L. 26. listopadu (ČTK) - Desítky lidí plánují ve středu demonstrovat v Ústí nad Labem kvůli limitům těžby hnědého uhlí. Akci společně pořádají členové Strany zelených a Pirátské strany. Impulsem ke svolání Demonstrace proti snahám prolomit těžební limity bylo vyjádření premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. Ten minulý čtvrtek při návštěvě Mostu nevyloučil zrušení vládního usnesení, které chrání obce před dalším rozšířením těžby.

"Smyslem akce je ukázat krajským radním a hejtmanu Bubeníčkovi, že toto téma je pro občany stále důležité a jednoznačné, aby pro něj obětovali trochu svého času," řekl ČTK jeden z organizátorů demonstrace Vladimír Charvát. Účastníci demonstrace se svolávají prostřednictvím sociální sítě Facebook, účast zatím ohlásilo asi padesát lidí, dalších zhruba šedesát označilo svoji účast za možnou. Sejdou se před budovou Krajského úřadu Ústeckého kraje ve 14:00, v budově začne o hodinu později mimořádné jednání krajského zastupitelstva. To se ale limity těžby zabývat nebude.

Organizátoři mají demonstraci řádně nahlášenou, potvrdila ČTK radnice městského obvodu Ústí nad Labem - město. Městská policie bude mít na místě dvoučlennou hlídku. "V případě potřeby samozřejmě povoláme další strážníky," řekl ČTK zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. Zvláštní opatření neplánuje ani Policie ČR. "Na demonstraci dohlédneme v rámci běžného výkonu služby, což znamená, že v okolí krajského úřadu budeme mít tři hlídky," řekl ČTK vedoucí územního odboru Policie ČR Vladimír Danyluk.

Premiér v demisi Jiří Rusnok minulý týden při náštěvě Mostecka řekl, že jeho vláda se bude limity těžby zabývat. Vládní usnesení, které chrání obce před rozšířením těžby, považuje za překonané a "vyčpělé", obce podle něj dostatečně chrání horní zákon. "Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem. My se celou situací budeme zabývat včetně limitů," řekl v Mostě Rusnok.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) Rusnokova slova přivítal. "Jsem rád, že vláda pochopila, že se nejedná jen o zaměstnance lomu ČSA, ale že se jedná o tisíce dalších lidí, kteří jsou na těžbě závislí a při té sociální situaci, kterou tady v celém Podkrušnohoří máme, si málokdo umí představit, co by tady mohlo vzniknout," řekl ČTK Bubeníček.

Podle organizátorů demonstrace by o limitech neměla rozhodovat vláda v demisi a kabinet by měl respektovat vůli kraje. Hejtman Bubeníček je přitom zastáncem prolomení limitů. "Považujeme za nutné panu hejtmanovi ukázat, že občané stále chtějí zdravé životní prostředí a možná připomenout, že toto téma bylo jedním z těch, které v roce 1988 nastartovaly změny vedoucí k pádu režimu," vysvětlil Charvát.

O prolomení limitů usilují především těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl letos v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by bylo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

Výraznými odpůrci prolomení limitů jsou zástupci Horního Jiřetína a Litvínova, tedy obcí, kterých by se těžba bezprostředně dotkla. Podle místostarosty Horního Jiřeníta Vladimíra Buřta (SZ) by prolomení limitů znamenalo zhoršení životních podmínek v Ústeckém kraji, zhoršení životního prostředí a nulový rozvoj pro dotčené obce. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (nez.) se obává i odlivu mladých vzdělaných lidí a poklesu cen nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK