Tisk: ECB uvažuje o nových levných úvěrech, pomoci mají firmám

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o novém balíku levných úvěrů s delší dobou splatnosti, který by byl ale dostupný jen těm bankám, které budou peníze dál půjčovat podnikům. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes na svém webu napsal německý list Süddeutsche Zeitung.

Guvernér ECB Mario Draghi a další členové Rady guvernérů už několikrát upozornili na možnost dalšího kola programu LTRO (Long-Term Refinancing Operations), který bankám umožňuje čerpat levné úvěry. Opatřením chtějí pomoci ekonomice eurozóny a zajistit přísun úvěrů soukromému sektoru. ECB v předchozích dvou kolech programu na konci roku 2011 a začátkem roku 2012 poskytla bankám přes bilion eur prostřednictvím levných tříletých úvěrů, aby zabránila úvěrové krizi.

Tentokrát ale vedení ECB podle německého webu uvažuje o možnosti, že banky budou mít přístup k financování skrze LTRO, jen pokud budou souhlasit, že peníze budou prostřednictvím půjček dál poskytovat podnikům v odvětví průmyslu, služeb nebo maloobchodu. Nové účelově vázané levné úvěry by prý ECB mohla poskytnout na devět nebo 12 měsíců, nikoliv na 36 měsíců, jak tomu bylo dříve.

Podle průzkumu, který mezi makléři na peněžním trhu provedla agentura Reuters, se nové kolo levných úvěrů LTRO očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK