Banky v eurozóně opět půjčovaly méně peněz, tlak na ECB roste

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 28. listopadu (ČTK) - Objem bankovních úvěrů poskytnutých firmám a domácnostem v zemích platících eurem v říjnu opět klesl. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB). Data podle agentury Reuters podtrhují křehký stav ekonomiky eurozóny a vytváří tlak na ECB, aby podnikla další kroky na podporu ekonomiky.

ECB tento měsíc snížila svou základní úrokovou sazbu na nové minimum 0,25 procenta. Rekordně nízké úrokové sazby ale do ekonomiky v rámci celé měnové unie nešíří rovnoměrně.

Dnešní data ukázala, že půjčky soukromému sektoru se minulý měsíc meziročně snížily o 2,1 procenta. Je to o 0,3 procentního bodu více, než čekali analytici v průzkumu Reuters. Zároveň je to zrychlení oproti situaci v září, kdy tempo poklesu činilo rovná dvě procenta.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, v následujícím čtvrtletí ale růst hrubého domácího produktu zpomalil na pouhých 0,1 procenta.

ECB tento měsíc nevyloučila další uvolňování měnové politiky. Analytici oslovení již dříve Reuters předpokládají, že ECB by v prvním čtvrtletí příštího roku mohla spustit nové kolo levných úvěrů. Podle zdrojů, na které se tento týden odvolal německý deník Süddeutsche Zeitung, ECB uvažuje o tom, že by nový balík levných úvěrů s delší dobou splatnosti byl dostupný jen bankám, které budou peníze dál půjčovat podnikům.

Viceprezident ECB Vítor Constancio se ve středu pokusil podobné spekulace rozptýlit. Banky podle něj zlepšily svou situaci z hlediska toho, jak rychle jsou schopny zajistit si přístup k hotovosti. Nejsou tak prý pod stejným tlakem jako na konci roku 2011, kdy ECB s nabídkou levných úvěrů přišla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK