Americká vláda chce kvůli hypotečním podvodům obvinit další banky

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. prosince (ČTK) - Americké ministerstvo spravedlnosti chce na začátku příštího roku obvinit několik dalších finančních institucí z podvodů s hypotečními cennými papíry. Agentuře Reuters to dnes řekl ministr spravedlnosti Eric Holder.

Vláda chce podle ministra postupovat podobně jako v kauze s bankou JPMorgan Chase. Ta se nedávno s vládou dohodla, že za urovnání obvinění ohledně prodeje nekvalitních hypotečních cenných papírů zaplatí rekordních 13 miliard dolarů (přes 260 miliard Kč).

Ministr neupřesnil, kterých bank by se další žaloby mohly týkat. "Vedeme řadu vyšetřování. Doufám, že další kolo takovýchto případů začne brzy po Novém roce," řekl.

JPMorgan podle vlády poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě cenných papírů, které jim prodávala před příchodem finanční krize. Hodnota těchto papírů později prudce klesla, což investorům způsobilo značné ztráty. JPMorgan v rámci dohody o vyrovnání přiznala, že její zaměstnanci kvalitu prodávaných cenných papírů vědomě nadhodnocovali.

Americké úřady se nyní snaží pohnat banky k zodpovědnosti za pochybení, která ve Spojených státech vedla k hypoteční krizi. Ta pak odstartovala celosvětovou finanční krizi.

"JPMorgan nebyla v daném období jedinou finanční institucí, která vědomě dávala dohromady toxické úvěry a prodávala je nic netušícím investorům," upozornil již minulý měsíc Holder.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK