Ropa Brent zlevňuje, vliv má rozhodnutí členů OPEC neměnit těžbu

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. prosince (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes na trhu zlevňuje a během dne se dostala až pod hranici 112 dolarů za barel. Trh ovlivnilo zejména rozhodnutí členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat v první polovině příštího roku těžební limity na současné úrovni. Americká lehká ropa nicméně zdražovala, a to kvůli údajům, které ukazují na pokles zásob ropy v USA.

Cena Brentu kolem 18:15 SEČ vykazovala pokles o méně než 0,1 procenta na 112,55 USD za barel. Během dne spadla až na 111,46 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst o více než procento na zhruba 97,10 USD za barel.

Dvanáctičlenný kartel OPEC dnes podle očekávání rozhodl, že ponechá těžební limit na příštích šest měsíců na dosavadní úrovni 30 milionů barelů denně. Státy OPEC se na tom shodly i přesto, že Irák a Írán, což jsou dva z největších producentů kartelu, by příští rok chtěly zvýšit produkci vlastní ropy.

"To by mohlo zvyšovat napětí ve druhé polovině příštího roku, především pokud se Iráku podaří mít vyšší produkci než letos," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Energy Aspects Richard Mallinson. Analytici obecně předpokládají, že během příštího roku bude muset OPEC těžbu snížit, protože poptávka po ropě od členů OPEC se kvůli prudkému nárůstu produkce v Severní Americe výrazně sníží.

Údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) dnes ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o 5,6 milionu barelů. Analytici přitom čekali růst zásob. Právě kvůli tomu se zvyšoval tlak na růst cen ropy - šlo mimo jiné o první pokles za skoro tři měsíce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 112,54 112,62 New York - Nymex WTI leden 97,11 96,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK