Moody's zlepšila výhled ratingu Španělska na stabilní

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service následovala další dvě přední ratingové agentury Fitch a Standard & Poor's a zlepšila výhled úvěrové známky španělských státních dluhopisů na stabilní z dosavadního negativního. Dala tím najevo, že v nejbližší době nečeká snížení známky Španělska z nynějších Baa3. Ekonomiku země nyní považuje Moody's za vyváženou.

Ve středně dlouhém výhledu je nyní podle agentury výhled španělské ekonomiky jasnější. "Určitě vidíme pozitivní signály v ekonomice," uvedla k hodnocení Kathrin Muehlbronnerová z Moody's. Varovala však, že agentura vidí do budoucna stále poměrně slabý růst. Veřejné finance se ale pomalu zlepšují.

Španělská ekonomika od kolapsu realitního sektoru v roce 2008 klesla o zhruba 7,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí se sice ekonomika dostala z více než dvouleté recese, oživení však táhne vývoz a očekává se, že růst bude nadále pouze slabý kvůli vysoké nezaměstnanosti. Evropská unie očekává, že míra nezaměstnanosti v zemi zůstane do roku 2015 nad 25 procenty.

Španělsko má také jeden z největších rozpočtových deficitů v eurozóně a muselo požádat své partnery o pomoc pro záchranu svých bank, upozornila agentura Reuters.

Navzdory zlepšení výhledu se ratingové známky Španělska u všech tří velkých agentur nacházejí jen jeden nebo dva stupně od spekulativního pásma. Tam řada institucionálních investorů kvůli vysokému riziku už nesmí investovat.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému státu nebo subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK